Expected General Science Questions for SSC CGL 2016 Exam

By | June 25, 2016

General Science Made Easy for CGL 2016 Exam. Attempt this Quiz and see your preparation graph

Our Last Quiz on Indian Polity for SSC CGL 2016 , got good response from aspirants and we received several email from candidates for posting more such quizzes in future. In this post, we are back with another Quiz in General Science

First thing first are you working hard or not. If not then hello! Wake up its high time you take this exam seriously. Preparing for SSC CGL exam can get quite tough sometimes but you need to relax a bit, concentrate and solve our quiz. It is to increase your speed, efficiency, accuracy and definitely to raise your confidence. Most important thing is you practice regularly with only one aim that is to crack SSC CGL this time.

Brief overview of General Science in relation to SSC CGL exam:

General Science is one of the most scoring section if studied regularly and properly. This section cover 25 marks which are a bonus for you if you are good at this subject. So pull up your socks and jump in to solve the quiz.
No cheating I am watching you.

Q1. To which of the edible/food production does the following disease relate to?
The Red-rot and Ergot

A. Bajra and wheat
B. Groundnut and sugarcane
C. Wheat and groundnut
D. Sugarcane and Bajra

Q2. Who received Nobel Prize for explaining the helical structure of Protein? 

A. Linus Pauling
B. Maurice Wilkins
C. Sanger
D. Watson and Crick

Q3. Malaria can be caused by which of the following kind of organism? 

A. Bacterium
B. Fungus
C. Protozoan
D. Virus

Q4. Which among the following has lowest fat content? 

A. Curd
B. Egg
C. Fish
D. Milk

Q5. By using which of  the following organism one can control mosquitoes in ponds and well? 

A. Crab
B. Gambusia Fish
C. Dogfish
D. Snail

Q6. Cellular Tot potency in plants- relates to which of the following crop improvement technique? 

A. Polyploid
B. Tissue Culture
C. Induced Culture
D. Hybridisation

Q7. What is the name of the cross breed that yields a high quantity of milk developed in India? 

A. Haryana
B. Red Sindhi
C. Murrah
D. Holstein-Friesian

Q8. Which of the following city is not included in Zoological Survey of India Planned to Establish Five DNA Laboratories in India?

A. New Delhi
B. Chennai
C. Kolkata
D. Pune

Q9. Which disease can occur if drinking water supply pipeline is damaged and contaminated with domestic sewerage? 

A. Measles
B. Typhoid
C. Tuberculosis
D. Diphtheria

Q10. Which scientist performed the experiment to prove “Life Begets Life”, and disapproved the spontaneous generation theory?

A. Alexander Fleming
B. Joseph Lister
C. Louis Pasteur
D. Linus Pauling


1. D
2. A
3. C
4. C
5. B
6. B
7. B
8. A
9. B
10. C

That’s it for today. I hope this quiz will help you out in your accuracy and efficiency. Keep studying and practicing. You need to work hard to take a step ahead in the competition. I will be back with another quiz to help you secure more in the SSC CGL.

Till then keep studying.

All the best

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *