Important Science Questions for CGL 2016 Exam.

By | June 29, 2016

General Science Quiz for SSC CHSL 2016 Exam

If you are looking for a stable job or if you are planning to do some reputed job then SSC CGL(For Graduates) and SSC CHSL (For Intermediates)  are the best exams to prepare for. These one of the best entry level exam in our country and anyone who is a have passed the 12th Class and Graduation can apply for these exam.s

The difficulty level of the exam if not that high as compared to other UPSC exams but you need to prepare well and study hard as easy question paper mean high cut off. 

Brief overview of General Science with relation to SSC CGL:

Expect this section to have a weightage of 20-25 marks. General Knowledge section is as important as any other section. You don’t want to keep such high mark weightage at stake. So study this section regularly and properly. Rest we will help you with quiz and mock test.

If, you remember, in one of our previous posts, we have also shared a Quiz on General science for SSC CGL Exam

Solve the following quiz to raise your confidence. No cheating. I am watching. 
Read the following carefully and then choose the option:

Q1. From which of the following does blood absorbs most food nutrients? 

A. large intestine
B. mouth
C. stomach
D. small intestine

Q2. What is the function of heavy water in a nuclear reactor?  

A. Cool down the reactor
B. Increase the speed of neutrons
C. Slow down the speed of neutrons
D. Stop the nuclear reaction

3. What is the reason due to which clouds float in the atmosphere?  

A. temperature
B. density
C. pressure
D. velocity

Q4. What according to to the following statement is a zoom lens?  

A. It is a lens having fixed focal length
B. It is a lens having variable focal length
C. It is a lens used in radio telescopes
D. None of the above

Q5. Out of the following, which isotope is used to cure cancer? 

A. Cobalt 60
B. Bohs 32
C. Isotope cannot be used
D. None of the above

Q6. Out of the following options which is the largest terrestrial wild animal? 

A. Indian elephant
B. African elephant
C. Giraffe
D. White tiger

Q7.Which colour is very good for a blood pressure patient? 

A. Red
B. Blue
C. Yellow
D. Pink

Q8. What material is used as a chemical for producing sound from a tape? 

A. Potassium Oxide
B. Zinc Oxide
C. Iron Oxide 
D. None of the above

Q9. Which of the following metal is used for galvanising process? 

A. Zinc
B. Copper
C. Lead
D. Aluminium

Q10. Which of the following instrument can be used to measure altitudes? 

A. Audiometer
B. Ammeter
C. Anemometer
D. Altimeter

Answer Key

1. D
2. C
3. D
4. D 
5. A
6. B
7. B
8. C
9. A
10. D

That’s it for today. Please concentrate on this opportunity because it will take you ahead in life. Study regularly and maintain a routine. Maintain a discipline in life then only you will crack the exam. This is a really good opportunity to grow and have a stable life ahead.

Keep studying and practicing hard.

All the best

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *